تصویر
انتشار تصاویر در قالب عکسهای خبری، کاریکاتور و … از ابزار با سابقه در راستای عملیات روانی است، اما با توسعه فضای مجازی و آسان بودن و سرعت در فرستادن به صورت جدیتر مورد توجه قرار گرفته است.
از یک سو، برخی سرویسهای اشتراک تصاویر حتی به صورت رایگان راهاندازی شدهاند. از سوی دیگر یکی از سرویسهای موتورهای جستجوگر که غالباً از سوی کاربران برای دریافت اطلاعات در یک زمینه مورد استفاده قرار میگیرد، سرویس جستجوی تصاویر است. اگر در زمینه انتقال مفاهیم نوشتاری محدودیت زبان وجود دارد، این محدودیت تقریبا در بحث تصویر وجود ندارد و تصویر به نوعی، زبان بین المللی است.
فیلم و کلیپ
یکی از موارد دیگری که با توجه به افزایش سرعت اینترنت مورد توجه کاربران قرار گرفته، دریافت و تماشای کلیپ از روی اینترنت است. کلیپهایی که از سوی افراد مختلف روی سایتها به اشتراک گذاشته میشود که البتهبرخی از این کلیپها با اهداف عملیات روانی دشمن تهیه و منتشر میشود. یکی از مهمترین این سایتها، سایت یوتیوب است.
یوتیوب مشهورترین سرویس ویدئویی جهان است. گوگل این سرویس را یک هزار و ششصد و پنجاه میلیارد تومان در سال 2006 خرید. در ماه مارس 2008 اعلام شد که در یوتیوب 70 میلیون ویدئو وجود دارد.! این ویدئوها از سوی 200 هزار نفر از کاربران این سایت روی این سرور آپلود شده است. آمار سال 2006 بیانگر این است که روزانه صد میلیون بار ویدئوهای این سایت دیده میشود! شاید جالب باشد بدانید روزی یک میلیارد تومان خرج پهنای باند این سرویس میشود!
اتاقهای گفتگو
چت (chat) یا همان گپ زدن یکی از کارکردهای ارتباطی فضای سایبر است که یکی از اساسترین نیازهای بشر یعنی برقراری ارتباط را در خود تجلی میدهد. چت به معنی گپ خودمانی است نه گفتوگوی رسمی! پس از نام چت، کارکرد آن به خوبی یافت میشود؛ در نهایت صمیمی شدن و راحت بودن. چت کردن برای خود قواعد نانوشتهای دارد که کاربران با آنها آشنا میشوند و به آنها عمل میکنند؛ حتی مختصرسازی کلمات نوعی از فرهنگ چت است. هر چند پرداختن به امور عادی و روزمره در بسیاری از اتاقهای چت مشاهده میشود در عین حال به علت ویژگی چت یعنی برقراری بیواسطه بین افراد و فضای ایجاد شده توانسته است به عنوان ابزاری برای ارتباط و انتقال مفاهیم تبدیل شود. سایت تبیان
نظرسنجی و تومار اینترنتی
یکی دیگر از سرویسهای اینترنتی، نظر سنجی است. نظر سنجی یکی از ابزارهای جمعآوری اطلاعات به شمار میرود که با گسترش اینترنت، نظر سنجی اینترنتی نیز رایج شده است. نظر سنجیهای اینترنتی از یک سو باعث افزایش سرعت و دقت زیاد در شمارش آرا و کاهش خطاهای آماری میشود، اما به دلایلی چون طیف مخاطبان سایتها، روش جلوگیری از بیش از یک بار رأی دادن و نیز احتمال دستکاری نتایج از سوی مسئولان سایت، برخی این گونه نظر سنجی را معتبر نمیدانند.
تومارهای اینترنتی نیز یکی از روشهای جلب توجه افکار عمومی به یک موضوع خاص است. امضای چند صد هزار نفری یا میلیونی یک تومار، بیانگر اشتراک نظر در یک زمینه است و باعث ایجاد حساسیت به یک موضوع و جلب توجه رسانهها و افکار عمومی به یک موضوع میشود.
هک
شاید تصور شود که حمله به زیر ساختها و شبکههای اطلاعاتی چه نتیجهای در زمینه عملیات روانی دارد. تجسم کنید که در زمان ایجاد بحران از سوی امریکا از طریق اینترنت، شبکههای مالی و اقتصادی این کشور مانند دستگاههای خود پرداز مختل شود یا زیر ساختهایی چون شبکه برق یا مخابرات، کنترل نیروگاهها، سدها و یا فرودگاهها در آن واحد حتی به مدت زمان کم مختل شوند و یا با پخش ویروس، سیستمهای کنترل کننده در تمامی بخشها مختل شوند، چه تأثیر روانی میتواند داشته باشد.
در پایینتر حد آن اخلال در فعالیت یک سایت و هک شدن آن و قرار دادن مطالب روی آن سایت میتواند در راستای عملیات روانی کاربرد داشته باشد. هر چند در میزان اجرایی بودن بخش اول ایراداتی وارد شده و میشود در بخش دوم یعنی هک نمودن سایتها طی سالهای گذشته، میزان تأثیر گذاری خود را در بحرانها به نمایش گذاشته است. اقدامات سیا برای تحقق بخشیدن به این جنگ علیه اسلو بودان میلوشویچ، رئیس جمهور صربستان (برای حمله الکترونیکی به بانکهایی که او حساب دارد به منظور بلوکه، انتقال و یا مخدوش کردن داراییهای آن) جزء اولین پیشنهاها برای شروع چنین جنگی بود.